Je bekijkt nu Wijnaccessoires voor de ultieme wijnbeleving

Wijnaccessoires voor de ultieme wijnbeleving

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Overig
  • Bericht reacties:0 Reacties

Heerlijk genieten. ’s Avonds van een glaasje wijn bij de maaltijd of voor het grote scherm dat entertainment biedt. Rood bij een mals stukje vlees, wit op een zomerse zwoele avond, rosé bij de barbecue of alle clichés overboord en drink je wijn vooral zoals jij die het liefste wenst. Maar heb je al eens stilgestaan bij het ruime aanbod aan wijnaccessoires die jouw wijnmoment nog intenser kunnen maken? We kunnen ze opdelen in praktische, esthetische of verrijkende accessoires die een meerwaarde bieden voor de voorbereiding tot, of het consumeren zelf. 

Bewaring 

Niet onbelangrijk is de aandacht voor de goede bewaring van een fles, voordat ze klaar is om soldaat te worden gemaakt. Je hebt het vast al eens meegekregen op een rondleiding of in een reportage dat ook de wijnboeren hier de nodige aandacht aan besteden. Dus waarom zouden we – eens de fles aangekocht – niet zelf deze goede zorgen verderzetten? Een praktisch wijnrek en een beperkte ruimte voor bewaring zijn essentieel om later optimaal te kunnen genieten. Naargelang jouw smaak kies je voor hout, metaal, plastic of een uitvoering in steen. Wees vooral aandachtig dat het wijnrek voldoende plaats biedt zodat je die topwijn niet in slechte condities dient te bewaren.

Voor de wijnkoelkasten

Wie een trapje hoger op de sommelier ladder wil, zal eerder moeten uitkijken naar een wijnkoelkast. Deze is er met name op gericht om eveneens de temperatuur constant te houden. Er zijn zelfs sfeervol verlichte wijnklimaatkasten die niet zouden misstaan in de woonkamer.

Gaat jouw voorkeur toch eerder uit naar een traditioneel wijnrek, dan is een thermometer een must om de goede schenktemperatuur te garanderen. De temperatuur van wijn is ontzettend belangrijk voor de smaak. Wanneer de wijn op de juiste temperatuur wordt geserveerd komt deze veel beter tot zijn recht. Je hebt ze tegenwoordig heel elegant en kan zo’n thermometer aan de buitenkant van de wijnfles aanbrengen. Je kan nog onderverdelen per wijnstreek, maar algemeen kan je stellen dat de beste temperatuur voor witte wijn tussen 9 en 11° C, voor rosé wijn tussen 8 en 10° C en voor rode wijn tussen 15 en 17° C ligt. Vaak kan het etiket jou daarbij helpen. 

Accessoires om te schenken 

Om de perfect uitgekozen wijn nog die extra toets te geven, alvorens hem aan jezelf of jouw gasten te serveren, zijn er ook tal van wijnaccessoires op de markt om jou daarbij te ondersteunen. Hoewel een traditioneel cadeau, de accessoire set met kurkentrekker, druppelring en wijnschenker zijn onmisbare, degelijke attributen. Je wil immers geen kurk die jouw wijn bezoedeld of kostbare wijn morsen. Met een wijnkaraf of decanteerkan kan je de wijn voornamelijk nog even laten ademen alvorens er met volle teugen van te genieten.

Tot slot zijn er nog accessoires om de wijn te bewaren en goed af te sluiten, denk aan wijnafsluiters en vacuümpompjes. Maar beter is om ervoor te zorgen dat je bij elke gelegenheid een nieuwe fles kan openen. Misschien wel bij een goed boek over… wijn! 

Geef een antwoord