Je bekijkt nu Waarom is onderhoud van hang- en sluitwerk nodig?

Waarom is onderhoud van hang- en sluitwerk nodig?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Wonen
  • Bericht reacties:0 Reacties

Om te voorkomen dat ramen, deuren, kozijnen en de aanwezige bewegende delen defect raken of vast komen te zitten, is tijdig onderhoud noodzakelijk. Zo blijft het hang- en sluitwerk zo optimaal mogelijk functioneren. Als onderhoud niet tijdig plaatsvindt, dan is het mogelijk, dat ramen of deuren niet meer kunnen openen of sluiten, met alle nadelige gevolgen van dien.

Onderhoudsbeurt
Om die reden is het aan te bevelen jouw hang- en sluitwerk regelmatig aan een onderhoudsbeurt te onderwerpen. Hierbij wordt het hang- en sluitwerk gecontroleerd en met een zachte borstel schoongemaakt. Daarna worden de onderdelen gesmeerd, om een soepele werking te blijven garanderen. Daarbij zal ook controle van het beslag plaatsvinden. Door veelvuldig gebruik van het beslag, kunnen er namelijk breuken of beschadigingen ontstaan. Door deze tijdig te verhelpen wordt erger voorkomen. Raam- en deurrubbers verdienen de nodige aandacht, omdat rubber weliswaar een prima toepassing is qua afdichting, maar rubber heeft ook de eigenschap dat het poreus kan worden.

Draaidelen
Voor bewegende en draaiende delen is het essentieel dat deze optimaal zijn afgesteld. Bij onderhoud zal dan ook uitgebreid worden gekeken naar de conditie van de draaiende delen. Indien nodig worden de draaiende delen opnieuw afgesteld en eventueel ook opgeschuurd.

Kozijnen en ventilatieroosters
Voor een goede ventilatie is het nodig dat de ventilatieroosters niet vervuild zijn. Door deze schoon te blazen en vervolgens te smeren zullen ze weer naar behoren werken. De afwateringsgaten van kozijnen dienen goed schoon te zijn, willen ze goed voor afwatering kunnen zorgen. Met betrekking tot kozijnen is het van groot belang, dat er aandacht is voor kieren en naden. Kozijnen die niet goed zijn afgedicht, brengen een hoger energieverbruik met zich mee. Niet alleen slecht voor jouw portemonnee, maar ook voor het milieu.

Het standaard onderhoud van ramen, deuren en kozijnen is best op een goede manier zelf uit te voeren. Waar het gaat om de draaiende delen van hang- en sluitwerk, is het echter aan te raden, dit door een erkend bedrijf te laten uitvoeren. Door de jarenlange ervaring zal een specialist, op het gebied van hang- en sluitwerk, snel kunnen vaststellen of er aanpassingen nodig zijn om de optimale werking te kunnen blijven garanderen.

In het kort kan dus worden gezegd dat bij onderhoud van hang- en sluitwerk aandacht is voor: inspecteren, schoonmaken, smeren, afstellen en indien nodig herstel.

Geef een reactie