Je bekijkt nu Vijf tips voor een milieuvriendelijk huis

Vijf tips voor een milieuvriendelijk huis

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Wonen
  • Bericht reacties:0 Reacties

Tegenwoordig wordt het steeds belangrijker om milieuvriendelijk te leven maar buiten dat is het hebben van een milieuvriendelijk huis ook zeer belangrijk. Zo kan je namelijk netjes je afval scheiden, minder dierlijke producten gebruiken, de lampen vaker uit doen maar alsnog in een slecht geïsoleerd, veel energie gebruikend huis wonen. Als je dus graag wilt dat je een goede voetafdruk nalaat voor de volgende generaties, kan je er maar beter voor zorgen dat je huis ook milieuvriendelijk wordt. Je kan dit doen door het groots aan te pakken maar ook kleine aanpassingen kunnen je hiermee al gaan helpen.

Isoleer je woning

Nederland kan erg koud zijn, zowel in de winter als in de zomer. Hierdoor zetten we sneller de verwarming aan waardoor we meer gas gebruiken en uitstoten. Over het algemeen is hier niks mis mee. Het is namelijk niet de bedoeling dat je moet kou lijden. Wat alleen wel zo zonde is, is dat je er voor kan zorgen dat de verwarming helemaal niet zo vaak aan moet. Dit kan je doen door je woning goed te isoleren. Zo kan je het dak isoleren met minerale wol en de muren met steenwol. Als je er daarbij ook nog eens voor zorgt dat je een gang hebt tussen de voordeur en de woonkamer, zal je al snel merken dat de warmte in je woning veel langer zal blijven.

Het gebruik van water

De hoeveelheid water die je in jouw huis gebruikt, is ook een belangrijk detail voor het creëren van een milieuvriendelijke woning. Er zijn gelukkig veel dingen die je kunt doen om water te besparen, wat dus goed is voor het milieu maar ook voor je rekeningen te verlagen, zoals minder tijd onder de douche of in bad doorbrengen, de kraan uitzetten als je je tanden poetst, eventuele lekkages in je huis verhelpen en een douchekop met laag verbruik installeren.

Verbruik minder energie

Als je jouw computer, stereo-installatie en televisie gewoon uitschakelt wanneer je ze niet gebruikt, bespaar je duizenden kilo’s koolstofdioxide per jaar en ook wat euro’s per maand.
Haal de stekkers van elektronica uit het stopcontact wanneer je ze niet gebruikt, zelfs niet wanneer ze uitgeschakeld zijn. Dingen zoals föhns, opladers, koffiemachine, magnetron en televisies verbruiken energie, ook wanneer ze niet gebruikt worden. Door in de ochtend dus al je oplader uit het stopcontact te halen, maak je al een klein verschil.

Vervang je lampen

Verlichting is goed voor ongeveer 9 procent van het energieverbruik van een typisch huis.
Een goedkope en eenvoudige manier om je energierekening en je ecologische voetafdruk te verlagen, is door al je gloeilampen te vervangen door led-lampen.
Led-lampen verbruiken minstens 75% minder energie en gaan 25 keer langer mee dan gloeilampen.
Daarbij geven led-lampen minder warmte af, waardoor direct en indirect nog meer energie kan worden bespaard.

Neem een slimme meter

Installeer een slimme meter om je gas en elektriciteitsverbruik te bewaken en te regelen.
Een slimme meter kan de kosten van je energie- en gasrekening verlagen en tegelijkertijd je huis milieuvriendelijker maken.
Je kunt je digitale thermostaat zo programmeren dat deze in werking treedt net voordat gezinsleden volgens de planning thuiskomen.

Geef een reactie