Je bekijkt nu Tips voor het verkopen van het huis van een overleden dierbare

Tips voor het verkopen van het huis van een overleden dierbare

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Wonen
  • Bericht reacties:0 Reacties

Wanneer een geliefde uit je naaste omgeving overlijdt en je in het testament als erfgenaam vermeld staat, moet er veel geregeld worden. Vaak krijgen kinderen te maken met het huis verkopen bij overlijden van hun ouder(s). De verkoop van het huis dat via de nalatenschap in jou of jullie bezit is gekomen, is lastiger dan het lijkt. Waar moet je allemaal rekening mee houden als je een huis gaat verkopen bij overlijden? Wanneer je de tips hieronder gebruikt, kun je de betreffende woning snel en op een verantwoorde manier verkopen!

Knap de woning op

Wanneer het geërfde huis allerlei mankementen vertoond en er uitgeleefd uitziet, is het verstandig om eerste de meest basale zaken op te knappen. Denk aan het repareren van kapotte elektra, het herstellen van piepende deuren en ramen, en een likje verf op muren of kozijnen. Door dit te doen, wordt de woning een stuk aantrekkelijker voor kopers en ook meer waard. En wordt het huis verkopen bij overlijden een stuk gemakkelijker.

Schakel een makelaar in

Neem je vanuit de erfenis de woning van je dierbare over, dan lopen de vaste lasten (als het huis niet afbetaald is) gewoon door. Denk aan de hypotheek, maar ook aan verzekeringen als de inboedelverzekering, brandverzekering en opstalverzekering. Als erfgenaam draai jij – met eventueel je broer(s) en/of zus(sen) – voor die kosten op. Daarom is het zaak om de woning zo snel mogelijk te verkopen. Door te kiezen voor bemiddeling en hulp van een ervaren makelaar, die alle verkoopkanalen als zijn of haar broekzak kent, gaat de verkoop bijna altijd sneller en kun je besparen op de (onnodige) extra lasten.

Denk na over eventuele verhuur

Een optie is ook om het geërfde huis, zoals de woning nog niet is verkocht, te verhuren, zodat je de hypotheeklasten en verzekeringskosten in de tussentijd kunt compenseren. Verhuur de betreffende woning echter wel via de zogenoemde Leegstandswet. Deze wet biedt namelijk ruimte om de huurder, zodra de woning verkocht is, er direct ‘uit te zetten’.

Vergeet niet om de erfbelasting te betalen

Erfenissen lijken mooi en prachtig, maar bij woningen moet er vanuit de nalatenschap erfbelasting betaald worden. Die erfbelasting geldt niet alleen voor de woning zelf, maar wordt ook berekend over de inboedel. Het percentage successierechten dat geheven wordt is zo’n 10 procent. Kijk op de website van de om via de rekenmodule daar de precieze belasting te berekenen die je moet betalen.

Geef een reactie