Een huis kopen in Zwolle is een grote stap. Er komen veel verschillende taken van pas, een beetje kennis hierover is zeker handig. Een aankoopmakelaar inhuren kost natuurlijk geld. Maar heb je hier altijd een makelaar voor nodig? Een aankoopmakelaar inhuren om een huis te kopen is niet verplicht. Wel heeft het natuurlijk voor- en nadelen.

 

Voordelen

De voordelen van een huis kopen zonder een aankoopmakelaar is dat je geen kosten hebt voor het inhuren van de makelaar. Daarnaast ben je flexibel, je bent namelijk niet afhankelijk van de agenda van de makelaar. Een ander voordeel is dat je tijdens de onderhandelingen direct contact hebt met de verkoper en dus exact weet wat er besproken wordt.

 

Nadelen

Ook al bespaart het niet inhuren van een aankoopmakelaar geld, het kost je wel veel meer tijd. Een makelaar neemt veel werk uit handen.

Hoe fijn het ook is om exact te weten hoe de onderhandelingen verlopen en direct contact te hebben met de verkoper, een makelaar heeft natuurlijk veel meer verstand van onderhandelingen en kan in sommige gevallen daarom betere deals sluiten. Een ander nadeel is dat je zelf opzoek moet naar een woning. Een aankoopmakelaar weet vaak al dat een huis te koop komt voordat deze daadwerkelijk te koop staat, daardoor kan je eerder reageren en onderhandelen.

Daarnaast kijkt er tijdens de bezichtigingen niemand met je mee. Een aankoopmakelaar heeft vele huizen gezien en vaak een goed oog voor bepaalde mankementen of dingen waar je extra op moet letten.

Deze kennis mis je op het moment je besluit geen huis te kopen in samenwerking met een aankoopmakelaar. Als laatste, als je een huis gaat kopen krijg je te maken met veel juridische zaken. Een makelaar kan je hier in ondersteunen en adviseren.

 

Tips

Als je toch besluit om een huis te kopen zonder een aankoopmakelaar hebben we hier wat tips voor je:

  • Bepaal vooraf wat je maximaal te besteden hebt, dit kan latere problemen voorkomen.
  • Denk na over welke ontbindende voorwaarden je wilt opnemen in het (voorlopige) koopcontract.
  • Neem iemand met kennis over bouw en onderhoud van huizen mee naar de bezichtiging.
  • Weet wat de woning waard is voordat je een bod uitbrengt.
  • Controleer juridische stukken nauwkeurig.

 

Waarom wel een aankoopmakelaar?

Een huis is waarschijnlijk de grootste aanschaf in je leven. Belangrijk om het goed te regelen dus! Als je ergens over twijfelt is het handig om toch een aankoopmakelaar in Zwolle in te schakelen. Het risico met een aankoopmakelaar wordt aanzienlijk lager en jouw stress niveau ook. Een aankoopmakelaar kan ondersteunen in zaken zoals het zoeken van woningen, het bepalen van de woningwaarde, de onderhandelingen en de koopovereenkomst.