Je bekijkt nu Je eigen tuinfeest

Je eigen tuinfeest

Wie zegt er nu geen ‘ja’ tegen een gezellig tuinfeest? Op een mooie zomerse dag met leuke en gezellige mensen genieten van een hapje, een drankje en elkaars aanwezigheid. Maar voor degene die de organisatie op zich neemt, kan een dergelijk feest voor flink wat stress zorgen. Niet zo heel gek ook, als bedenkt wat er allemaal bij komt kijken. Wij gaan je helpen door je door een aantal punten heen te loodsen.

Thema

Een tuinfeest is extra leuk als je er ook een thema aan koppelt. Dit zorgt er voor dat het organiseren en het aankleden van het feest een stuk eenvoudiger wordt. Je kunt je voorstellen dat wanneer je naar slingers kijkt en het thema ‘tropisch’ is, de keuzemogelijkheden al een stuk kleiner worden. Het leukste is wel om het thema door te trekken in alles van het feest, niet alleen in de aankleding zelf. Verstuur bijvoorbeeld de uitnodigingen helemaal in de stijl die aansluit op het gekozen thema. Leuk is ook om een dresscode te hangen aan het feestje, eventueel zelfs met een prijs voor de best geklede persoon van het feestje.

Hapje en een drankje

Een grote breinbreker voor veel mensen die een tuinfeest organiseren, is het eten en het drinken. Het eten en drinken kan zo duur en uitgebreid als dat je zelf wilt. Probeer je enigszins in te leven in de mensen die komen. Wat zouden zij prettig vinden om voorgeschoteld te krijgen op een feestje. Heb je een beperkt budget, dan is het verstandig om het aantal mogelijkheden te beperken en te gaan voor kwaliteit in plaats van kwaliteit.

Ook het tijdstip van je feest is een belangrijk aspect. Organiseer je het feest ’s middags en is dit voor het avondeten afgelopen, dan zullen kleinere hapjes al volstaan. Ook kun je het feest doortrekken door bijvoorbeeld een barbecue in de tuin te zetten en iedereen zo zelf te laten kiezen wat hij of zij willen eten. Ook hierbij kun je het aantal soorten vlees en ander eten zo uitgebreid maken als je zelf wilt. In de praktijk hoeft minder keuzes niet per se minder te zijn dan veel verschillende soorten. Organiseer je je tuinfeest ’s avonds na het eten, dan kun je ervoor kiezen om iets steviger hapjes te geven. De gasten hoeven immers niet meer te eten en kunnen met een volle maag naar huis.

Als het om drinken gaat, is het afhankelijk het publiek van het tuinfeest. Zorg in ieder geval voor verschillende soorten en non-alcoholistische opties. Zo is er voor ieder wat wils.

Organiseer je het feest voor een kleine groep mensen, dan is het ook ontzettend leuk om zelf hapjes en drankjes te maken. Eventueel zelfs tijdens het feest. Dat scheelt voorbereidingstijd en is nog  gezellig ook!

Aankleding

De aankleding van het feest zal in eerste instantie de grootste impact hebben op de eerste impressie. Het kenmerk van een tuinfeest is dat het redelijk losjes is en geen statige sfeer heeft. Zorg er ook voor dat mensen op verschillende plekken kunnen zitten en niet verplicht de hele tijd naast dezelfde persoon moet zitten. Verschillende hoekjes met stoelen afgewisseld met statafels doet het altijd erg goed en de mensen kunnen lekker door elkaar lopen en met iedereen een praatje maken.

Je hoopt natuurlijk op mooi weer tijdens je feest, maar het is en blijft Nederland. Een plan B voor als het weer iets minder wordt is dan ook niet onverstandig. Denk bijvoorbeeld na over een partytent, zodat jullie in ieder geval droog kunnen staan, mocht het gaan regenen.

Met deze verschillende punten hopen wij jou in ieder geval goed op weg te hebben geholpen met het organiseren van het tuinfeest. Het allerbelangrijkste wat wij je nog mee kunnen geven: geniet er vooral van!

Geef een antwoord