Een terrasverwarmer is een uitstekende toevoeging aan je tuin; het geeft je immers de gelegenheid om te genieten van het buiten zitten, ook als Moeder Natuur even geen zin heeft om mee te werken. Door een terrasverwarmer te plaatsen kan je lekker buiten blijven zitten, zonder dat je het koud krijgt. Maar hoe kan je de verwarmer optimaal gebruiken? We geven je graag een paar tips.
Maak een beschut terras
Warmte is het meest effectief als het niet veel kans heeft om te vervliegen. Dat is met een terrasverwarmer niet anders. Plaats je hem op een terras die aan meerdere kanten open is, dan is de verwarmer minder effectief. De warmte die hij uitstraalt waait immers zomaar weg. Daarom is een overkapping ook zo fijn; je zit niet alleen lekker droog, het zorgt er ook voor dat de warme lucht – die naar boven gaat – langer blijft hangen. Door je terras zo in te richten, haal je het maximale uit de warmte die de heater uitstraalt en blijf je het langste zitten. Dat wil overigens niet zeggen dat een heater volledig ineffectief als je terras wat opener is. Natuurlijk kan je er dan nog altijd van profiteren, maar het werkt dus gewoon wat beter als het terras wat beter beschermt.
Hang de heater niet te hoog
Warme lucht stijgt op en dus is het niet heel effectief als je de terrasverwamer hoog boven je hoofd hangt. De meeste warme lucht die de heater dan uitstraalt, gaat dan immers naar boven. Het is daarom verstandig om de verwarming wat lager te plaatsen, zodat de warmte de kans krijgt om zich te verspreiden over het oppervlak van het terras. Natuurlijk kan je de verwarmer prima een beetje hoger hangen en hem naar beneden laten stralen, maar overdrijf het niet. Dan blijf je lekker warm en ervaar je wat de terrasheater allemaal kan.
Hang hem aan de gevel
De meest efficiënte terrasheaters hangen aan de gevel. Doordat je ze daar bevestigt, houden ze hun warmte langer vast dan een heater die helemaal losstaat. Er is een ruime keuze aan heaters die je aan de gevel kan bevestigen en er zijn zelfs terrasheaters die helemaal geïntegreerd kunnen worden met de wanden. Deze inbouwverwarmers zijn buitengewoon effectief en vrij makkelijk te plaatsen.
Donkere tegels houden de warmte beter vast
Natuurlijk is de inrichting van je terras iets wat helemaal afhangt van je smaak, maar mocht je je terras willen bouwen op een manier die ook warmte-efficiënt is, dan is het slim om te kiezen voor donkere bestrating. Hoe donkerder het oppervlak, hoe beter het de warmte vasthoudt. Dat geldt dus ook voor de tegels op je terras. Zijn deze antraciet, dan houden ze de warmte beter vast dan als ze sneeuwwit zijn. Ook hier is genoeg te kiezen; tegels komen immers ook in allerlei soorten en maten. Wie dus slim kiest, heeft een optimaal verwarmd terras – ook als de temperaturen een beetje tegenvallen.