Je bekijkt nu Weet wat je koopt: een bouwtechnische keuring laten uitvoeren

Weet wat je koopt: een bouwtechnische keuring laten uitvoeren

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Wonen
  • Bericht reacties:0 Reacties

Weet wat je koopt: een bouwtechnische keuring laten uitvoeren

Spannend, je gaat als starter je eerste huis kopen. Weet je dan wat je allemaal moet doen? Financiële zaken op orde krijgen, naar de notaris gaan, wellicht je eerste appartementje of kamer opzeggen; allemaal zaken waar je aan moet denken. Wist je dat een bouwtechnische keuring ook wordt aangeraden als je een huis koopt? Veel mensen zijn hier zich niet bewust van en laten het dan ook niet doen. Dit is een gemiste kans! Lees gauw verder om te weten komen waarom het ook handig is voor jou. 

Wat is het precies?

De keuring is een visuele inspectie door een bouwspecialist die de bouwkundige staat van de woning bekijkt en beoordeelt. Hierdoor kom je te weten welke gebreken het huis heeft en waarvan je dus kan verwachten dat het kosten gaat opleveren. Deze kosten worden weer verdeeld in drie categorieën: directe kosten, kosten op termijn en woningverbetering. Hierdoor kan je betere financiële keuzes en inschattingen maken voor nu en de toekomst. 

Waarom zou ik het laten uitvoeren?

Doordat je jouw aanstaande woning laat bekijken door een onafhankelijk persoon, krijg je een eenduidig en eerlijk advies en inzicht in de staat van de woning. Hierdoor weet je zeker dat je geen kat in de zak koopt. Ook is het qua kosten voordeliger: veel mensen geven liever een keer geld uit aan een specialist, dan aan constante reparaties. Daarnaast krijg je ook inzicht in het kostenplaatje na de koop van de woning. Hierdoor weet je of je genoeg geld zal hebben om de woning in een verbeterde staat te krijgen. Mochten er veel verbeterpunten aan het licht komen door de keuring, dan versterkt dit ook jouw onderhandelpositie. Je zou lager kunnen bieden door de gebreken te vermelden. 

Wanneer moet ik het laten uitvoeren?

Een bouwtechnische keuring kan altijd gedaan worden. Ook als je er al een tijdje woont. Ben je geïnteresseerd in het kopen van een huis? Doe dit dan zeker voordat je hem daadwerkelijk aanschaft. Huizen die voor 1990 gebouw zijn, worden sterk aangeraden om te laten onderzoeken. Tegenwoordig is zo’n keuring meestal toegevoegd aan het koopcontract. Vallen de herstelkosten hoger uit, dan gaat de verkoop niet door. Wel zo fijn en eerlijk voor de koper. 

Er komt nog meer kijken bij het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring. Wil je meer weten? Kijk dan op de website van Keuringsdienst voor Wonen

Geef een antwoord